Skip to content

8 uur – 7 etappes – 75+km – 1500hm – 2 personen. Met wie ga jij de uitdaging aan?

Zowel racen over slingerpaadjes, als cruisen door lanen met imposante bomen.  Stoempen door mul zand, snelle meters op verharding. Linia-recta op je doel af, kronkelen met afslagen. Bekende en vertrouwde topokaarten, kaarten met een twist. Valsplat terwijl je er door heen zit, mazzelplat wanneer je weer lekker gaat. En dat alles in bos-, heide- en stuifzand gebied. Kortom: een parcours om niet te missen!

De Oriënteer Navigeer Adventure Race (AR) zal een AR zijn die in opzet vergelijkbaar is met de wedstrijden uit de DARS (indien onbekend, zie uitleg hier). Dus: met een maatje volle dag aan de bak, stafkaarten, coördinaten intekenen en een verrassing hier en daar. Etappes zullen voor deze race uitsluitend uit fietsen en hardlopen bestaan, al kan de die-hard ultraloper natuurlijk altijd zijn fiets thuislaten!

Echter, het betreft wel een evenement op eigen houtje. Corona-proof en in te delen en in te plannen naar jouw wensen. Een ‘race-entree’ kost 25 euro per team. Je krijgt een pakket thuis gestuurd waarmee je er een strakke 8-uurs race van kan maken. Je kan natuurlijk ook iets meer vrijheid pakken en af en toe het tempo laten zakken. Twee opties voor een kortere race zullen je in een voorbereidend informatie document vinden.

Met wie, of tegen wie, ga jij het aan? Stuur deze site door naar jouw racemaatjes die misschien nog niet weten dat de Oriënteer Navigeer Adventure Race bestaat! 

cropped-Tekengebied-1.jpg

Voor de race zijn we te gast in boswachterij Ugchelen, Hoenderloo en Kootwijk: 

Inschrijving Hoe doe ik mee?

Vanaf 1 juli is er op deze site een webshop-gedeelte waar je jouw entree voor de race kan bestellen in de vorm van een adventure race pakket. Dit kost 25 euro per pakket en betalen kan met iDeal. Bestel je dit voor 12 juli, dan wordt je pakket vlak voor 15 juli met de post naar je opgestuurd. Bestel je tussen 13 juli en 3 oktober dan worden de bestelde pakketen 1-maal per week op de post gedaan zodat je in het weekend aan de slag kunt.

Foto’s genomen tijdens de 2014 Bear Trophy door Ludo van der Put

Paklijst Wat heb ik nodig?

Als je nog nooit een adventure race gedaan hebt kan het best zoeken zijn naar wat je nodig hebt op zo’n dag. Voor de adventure race van Oriënteer Navigeer is er geen ‘verplichte’ materiaallijst. Wel is er een essentiële set aan spullen die de dag tot een succes maken. Klik het menu om de lijst te bekijken

Uitslagen Valt er nog wat te winnen?

Door de individuele opzet van deze race zal er geen winnaar worden uitgeroepen. Er zal wel een mogelijkheid komen om de uitslagen terug te koppelen om te zien hoe je het hebt gedaan vergeleken met andere deelnemers. Schrijf dus zeker je antwoorden op, track je route met GPS en stuur dit in! Precieze invulling hiervan zal later volgen.
prijs

Adventure racen kort uitgelegd

Adventure racen is een tak van duursport waarbij er grofweg vier aspecten erg karakteristiek zijn:

  1. Er komen in etappevorm meerdere sportieve disciplines aan bod waarbij je je met eigen spierkracht verplaatst. Denk aan te voet, per fiets of per kajak/kano/raft.
  2. Het is een teamsport.  Teamgrootte tussen de 2 en 4 personen is gebruikelijk.
  3. De route wordt uitgezet aan de hand van checkpoints (CP’s). Deelnemers zijn doorgaans vrij hun route tussen CP’s zelf te kiezen. Over het algemeen gaat navigeren en oriënteren uitsluitend met kaart en kompas. 
  4. De route moet worden volbracht binnen een tijdslimiet. Wanneer een team inschat dat een tijdlimiet niet zal worden gehaald, zal het CP’s of hele etappes moeten overslaan om weer binnen het schema te vallen. De volledigheid van de behaalde route is in de uitslagen belangrijker dan de uiteindelijk behaalde tijd. 

Verdere karakterisering van de sport hangt erg af van op welk speelveld/niveau de organisatie zich bevindt. Zoals je in de voetbal zowel een wereldbeker als een straattoernooitje hebt, zo heb je in het adventure racen ook verschillende speelvelden. Zo is er globaal de Adventure Racing World Series (ARWS) en heb je in Nederland de Dutch Adventure Race Series (DARS).

Verschillen tussen races uiten zich in duur en afstand van de route (4 uur tot meer dan 4 dagen), sportdisciplines (van skeeleren tot alpinisme), kaartmateriaal (hoogwaardige oriëntatiekaarten tot  printjes van googlemaps), terrein en omgeving (stedelijk tot wild).

De races in Nederland zijn meestal 6 tot 12 uur lang en bevatten voornamelijk loop, fiets en kano etappes. Daarnaast laten raceorganisatoren bijna altijd wel hun creativiteit te loop gaan in speciale opdrachten onderweg of op wisselpunten. 

Wat kan motiveren om mee te doen is een stukje avontuur, je weet immers tot aan het eind niet echt wat er op je af gaat komen. Uiteraard verschilt dit voor vele, wat is jouw motivatie?

De inschrijving voor de Oriënteer Navigeer Adventure Race gaat open op 1 juli.

Wil je tegen die tijd een herinnering ontvangen? Laat dan je email-adres achter in het formulier

Waarom een voor-inschrijving? Vanaf 1 juli vervalt mijn btw-plicht. Dat is voor jou als deelnemer en mij als organisator gunstiger en simpeler. Wel is het fijn om een idee te hebben van het animo voor de race. Je doet dus ook mij een plezier met een voor-inschrijving!